top of page

photoshop vs illustrator vs indesign

Συχνά συναντώ αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ερωτήσεις όπως:

"Ποιο είναι το αγαπημένο σας πρόγραμμα μεταξύ Photoshop, Illustrator InDesign;" ή τέτοια πράγματα.


Η αλήθεια είναι ότι για έναν γραφίστα και τα 3 είναι εξίσου απαραίτητα και απαραίτητα να τα γνωρίζει.


Κάθε ένα από αυτά τα 3 λογισμικά, στην πραγματικότητα, παίζει έναν πολύ συγκεκριμένο ρόλο.

Καθένα είναι κατασκευασμένο με καλά καθορισμένες λειτουργίες που το καθιστούν πιο κατάλληλο από τα άλλα για να κάνει ένα πράγμα αντί για άλλο.


Γιατί λοιπόν είναι γεμάτο αυτοδίδακτους (και μη) σχεδιαστές που είναι πεπεισμένοι ότι, για παράδειγμα, όλα μπορούν να γίνουν στο Photoshop;


Γιατί μερικοί άνθρωποι «δημιουργούν» λογότυπα στο InDesign;


Γιατί κυρίως υπάρχει πρόβλημα εκπαίδευσης και γνώσης αυτών των λογισμικών.

Ακριβώς για αυτόν τον λόγο αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο που για κάποιους μπορεί να είναι τετριμμένο ενώ για άλλους μπορεί να είναι αυτό που έψαχναν εδώ και καιρό.


Συνοπτικά:


Το Photoshop είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών και ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας.

Το Illustrator, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιείται για εργασία με διανυσματικά γραφικά.

Τέλος, το InDesign είναι ένα πρόγραμμα διάταξης.


Ας δούμε τώρα πιο αναλυτικά σε τι χρησιμεύουν και τι μπορεί να γίνει με το Photoshop, το Illustrator και το InDesign.


Τι είναι το Photoshop και σε τι χρησιμεύει;


Το Photoshop, που δημιουργήθηκε το 1990 και συχνά συντομεύεται ως "Ps", είναι ίσως ένα από τα πιο διάσημα προγράμματα στον κόσμο.


Σε τι χρησιμεύει το Photoshop;

Λοιπόν, όπως λέει και το όνομα ("φωτογραφία"), είναι για εργασία με φωτογραφίες.

Στην πραγματικότητα, είναι το πιο χρησιμοποιούμενο πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών στον κόσμο.


Το Photoshop χρησιμοποιείται για την επεξεργασία, τη δημιουργία και το ρετουσάρισμα εικόνων "raster", δηλαδή εκείνων των εικόνων που βασίζονται σε pixel.


Με τα χρόνια, ενημέρωση μετά από ενημέρωση, έχει γίνει επίσης ένα από τα πιο προηγμένα προγράμματα γραφικών, καθώς και φωτογραφίας.

Ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιούν σχεδιαστές και καλλιτέχνες για να σχεδιάσουν, να σκιτσάρουν ακόμα και να κάνουν ψηφιακές ζωγραφιές.


Η βασική πτυχή του Photoshop (και η οποία εγγυήθηκε την αρχική του επιτυχία) είναι η πολυεπίπεδη δομή του, η οποία σας επιτρέπει να προσθέτετε αλλαγές στη συνολική εικόνα χωρίς να επηρεάζετε την αρχική εικόνα.


Πότε να χρησιμοποιήσετε το Photoshop (επεξεργασία φωτογραφιών, σχέδιο, μακέτα κ.λπ.)





Σήμερα το Photoshop είναι ένα από τα πιο χρησιμοποιούμενα λογισμικά στον κόσμο για να κάνει λίγο από τα πάντα. Στην πραγματικότητα, είναι καλό να το χρησιμοποιείτε κυρίως σε αυτές τις περιπτώσεις:


Όταν θέλετε να κάνετε ρετουσάρισμα φωτογραφιών.

Διορθώστε τα χρώματα, συνδυάστε πολλές εικόνες μαζί, αφαιρέστε το φόντο, αφαιρέστε τα σπυράκια ή τα κόκκινα μάτια από ένα φωτογραφισμένο άτομο αλλά και πολλές, πάρα πολλές εξαιρετικά προηγμένες τεχνικές. Το Photoshop είναι το πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών, κάθε είδους.

Χρησιμοποιήστε το Photoshop για κάθε τύπο εργασίας που απαιτεί επεξεργασία ή χειρισμό μιας εικόνας ράστερ.

Για να επεξεργαστείτε ή/και να δημιουργήσετε ψηφιακές εικονογραφήσεις και πίνακες ζωγραφικής.

Μερικοί από τους μεγαλύτερους σύγχρονους καλλιτέχνες είναι ψηφιακοί καλλιτέχνες και το Photoshop είναι σίγουρα ένα από τα πιο κατάλληλα λογισμικά για «ζωγραφική στην οθόνη». Ίσως χρησιμοποιώντας tablet γραφικών.


Δημιουργήστε ή επεξεργαστείτε ένα mockup, οποιουδήποτε είδους.

Οι μακέτες είναι βασικά αυτές οι προσομοιώσεις υπαρχόντων προϊόντων.

Χρησιμοποιούνται, για παράδειγμα, για να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν ένα λογότυπο σε διαφορετικά πραγματικά στοιχεία.

Η διαδικασία δημιουργίας ή προσαρμογής μιας φωτογραφίας mockup βασίζεται ακριβώς στη χρήση λογισμικού όπως το Photoshop.


Για να δημιουργήσετε εικόνες για τον Ιστό (banner, εικόνες για μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ.).

Εδώ, ας πούμε ότι πρόκειται για μια ακραία περίπτωση στην οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και το Photoshop και το Illustrator.


Πότε ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιείτε το Photoshop


ΜΗΝ χρησιμοποιείτε το Photoshop για να δημιουργήσετε ένα λογότυπο. Χρησιμοποιήστε το Illustrator.

Ένα λογότυπο πρέπει να είναι επεκτάσιμο και να χρησιμοποιείται σε οποιοδήποτε μέγεθος.

Επομένως, πρέπει να είναι διανυσματικό και να είναι ενσωματωμένο σε ένα πρόγραμμα διανυσματικών γραφικών, όπως το Illustrator.


ΜΗΝ το χρησιμοποιείτε για να φτιάξετε πράγματα που πρόκειται να εκτυπωθούν.

Εννοώ, προφανώς οι εικόνες ράστερ και οι φωτογραφίες είναι μια χαρά. Αλλά μην χρησιμοποιείτε το Photoshop για να δημιουργήσετε, ας πούμε, ένα φυλλάδιο. Για αυτές τις περιπτώσεις, χρησιμοποιήστε το InDesign ή, τουλάχιστον, το Illustrator.


ΜΗΝ χρησιμοποιείτε το Photoshop όταν χρησιμοποιείτε πολύ κείμενο μέσα σε ένα αρχείο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρησιμοποιήστε ξανά το InDesign ή, στο όριο, το Illustrator. Αυτό συμβαίνει επειδή το Photoshop δεν χειρίζεται καλά το μεγάλο κείμενο, όπως παραγράφους ή στήλες κειμένου. Ενώ τα άλλα δύο λογισμικά διαθέτουν προηγμένες δυνατότητες διαχείρισης κειμένου.


Πότε να χρησιμοποιείτε το Illustrator (λογότυπα, εικονίδια, συσκευασία κ.λπ.)


Δεδομένου ότι το Illustrator είναι ένα λογισμικό διανυσματικών γραφικών, θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις όπου, στην πραγματικότητα, έχετε να κάνετε με διανυσματικά γραφικά.

Το Illustrator επομένως χρησιμοποιείται από σχεδιαστές, καλλιτέχνες, εικονογράφους και γραφίστες.


Για να δημιουργήσετε ένα λογότυπο ή ένα εικονίδιο.

Αλλά επίσης, πολύ σημαντικό, σε όλες τις περιπτώσεις που πηγαίνετε να σχεδιάσετε οποιοδήποτε είδος γραφικού στοιχείου που θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε μέγεθος.

Η ύπαρξη ενός λογότυπου σε διανυσματική μορφή είναι απολύτως απαραίτητη, δεδομένων των πολλαπλών στηρίξεων στα οποία πρέπει να μπορεί να εκτυπωθεί, από επιστολόχαρτα έως επαγγελματικές κάρτες, από διαφημιστικές πινακίδες έως τηλεοπτικές διαφημίσεις.


Για να δημιουργήσετε μια διανυσματική απεικόνιση.

Δηλαδή, στην πράξη, μια απεικόνιση που γίνεται εξ ολοκλήρου στον υπολογιστή και αποτελείται μόνο από διανυσματικά στοιχεία


Για να δημιουργήσετε διατάξεις ή διεπαφές για λογισμικό, εφαρμογές ή ιστότοπους.

Όταν εργάζεστε στη συσκευασία, δηλαδή στην κατασκευή γραφικών συσκευασίας.


Πότε ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιείτε το Illustrator


ΜΗΝ χρησιμοποιείτε το Illustrator όταν χρειάζεται να επεξεργαστείτε εικόνες (το έχουμε δει, αυτό είναι το Photoshop)


ΜΗΝ χρησιμοποιείτε το Ai όταν χρειάζεται να δημιουργήσετε έγγραφα πολλών σελίδων.

Σίγουρα, στο Illustrator υπάρχει η λειτουργία πολλών σελίδων, αλλά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για το σχεδιασμό περίπλοκων πραγμάτων όπως βιβλία, περιοδικά ή καταλόγους.

Για αυτό, στην πραγματικότητα, υπάρχει το InDesign.


Τι είναι το Adobe InDesign και σε τι χρησιμεύει;


Το Adobe InDesign, συχνά συντομογραφία Id, δημιουργήθηκε ξεκινώντας το 1999 από την Adobe ως ανταγωνιστή του κυρίαρχου QuarkXPress εκείνη την εποχή.

Είναι το λογισμικό που έχει σχεδιαστεί για εκδοτικά γραφικά και, ως εκ τούτου, για το σχεδιασμό περιοδικών, βιβλίων, εφημερίδων, αφισών και μπροσούρων.


Στην πράξη, κάθε γραφικό έργο που απαιτεί τη χρήση μεγάλων κειμένων θα πρέπει να δουλεύεται και να σχεδιάζεται με το InDesign.


Όσον αφορά τα κείμενα, για παράδειγμα, σας επιτρέπει να δημιουργείτε στυλ κειμένου και παραγράφων, να διαχειρίζεστε περιθώρια και στήλες με προηγμένο τρόπο και να εργάζεστε με ακρίβεια σε κάθε μεμονωμένη πτυχή του κειμένου.


Επιπλέον, το InDesign επιτρέπει, για παράδειγμα, τη δημιουργία βασικών σελίδων, δηλαδή προτύπων σελίδων που θα εφαρμοστούν σε κάθε σελίδα του έργου ή σε ορισμένες σελίδες.

Μπορείτε να αριθμήσετε τις σελίδες, να προσαρμόσετε κάθε μεμονωμένη συντακτική πτυχή του εγγράφου σας, να διαχειριστείτε τις σελίδες με προηγμένο και επαγγελματικό τρόπο.


Ένας γραφίστας που δεν ξέρει πώς να χρησιμοποιεί το InDesign απλά δεν έχει πλήρη εκπαίδευση.


Πότε να χρησιμοποιήσετε το InDesign


Σε κάθε περίπτωση που έχετε να κάνετε με πολυσέλιδα έγγραφα και γραφικά σύνταξης.

Κατάλογοι, βιβλία, μπροσούρες, περιοδικά, εφημερίδες κ.λπ. - όλα αυτά είναι τα είδη εργασίας που γίνονται κυρίως στο InDesign. Φυσικά, ίσως οι εικόνες ή τα γραφικά στοιχεία που θα εισαχθούν σε αυτά τα έγγραφα μπορούν να δημιουργηθούν με το Photoshop ή το Illustrator, αλλά στη συνέχεια πρέπει να "συναρμολογηθούν" σε ένα μόνο έγγραφο με το InDesign.


Πότε ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιείτε το InDesign


ΜΗΝ χρησιμοποιείτε το InDesign όταν χρειάζεται να εργαστείτε σε μικρότερα αρχεία, όπως φυλλάδια μονής ή δύο όψεων ή επαγγελματικές κάρτες. Το Illustrator είναι εξαιρετικό για τέτοιου είδους δουλειά.

Ή όταν χρειάζεται να επεξεργαστείτε εικόνες.

Ή όταν χρειάζεται να δημιουργήσετε ένα λογότυπο, ένα εικονίδιο ή οποιοδήποτε διανυσματικό στοιχείο.


Συμπέρασμα :


Στις περισσότερες από τις εργασίες Γραφιστικής που θα αντιμετωπίσετε στην πορεία της καριέρας σας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτά τα 3 λογισμικά μαζί, ανάλογα με τα στάδια της εργασίας σας.

Για παράδειγμα, για να δημιουργήσετε ένα περιοδικό, θα μπορούσατε να δημιουργήσετε το λογότυπο του περιοδικού στο Illustrator, να επεξεργαστείτε τις φωτογραφίες για να τις εισαγάγετε στο έγγραφο με το Photoshop και στη συνέχεια να διαμορφώσετε τα πάντα με το InDesign.


Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε, όταν αναλαμβάνετε ένα κομμάτι λογισμικού και αρχίζετε να μαθαίνετε για αυτό, είναι ότι αυτό το λογισμικό είναι απλώς ένα εργαλείο που σας βοηθά να σχεδιάσετε καλύτερα.

Μάθε λοιπόν να χρησιμοποιείς το σωστό εργαλείο ανάλογα με τον τύπο του στόχου που θέλεις να πετύχεις !!!

Recent Posts
bottom of page